TAKMIČENJA IZ PROGRAMIRANJA


Sva pitanja, predloge ili primedbe u vezi sa takmičenjima iz programiranja možete slati na e-mail:

tak.prog@gmail.com

U toku perioda za žalbe, sve žalbe možete slati na ovaj isti e-mail.

zadatak: Lingvista

Mali Lingva obozava reci, pa je smislio svoj jezik, koji se sastoji od N reci. Sada hoce da obogati jezik novim recima tako sto ce na neku od vec postojecih reci dodati neka slova iza nje ili ispred nje.

Lingva je vec smislio M novih reci, i da bi proverio da li one ispunjavaju njegovo pravilo, trazi od vas da mu za svaku novu rec kazete koja je najduza rec iz jezika na koju moze da dodaje slova i koja je najduza rec iz jezika ispred koje moze da dodaje slova da bi dobio zeljenu novu rec. Ukoliko ne postoji neka od ovih reci, umesto nje ispisati "ne postoji" (bez navodnika).

Ulaz:

U prvom redu standardnog ulaza nalazi se ceo broj N, broj reci u jeziku. U sledecih N redova se nalaze reci iz recnika. U narednom redu nalazi se broj M, broj novih reci. U sledecih M redova se nalaze nove reci koje Lingva zeli da ubaci u jezik. Reci iz jezika i nove reci ce biti sastavljene od malih slova engleske abecede.

Izlaz:

Za svaku novu rec koju Lingva zeli da ubaci u jezik na standardni izlaz treba ispisati dve trazene reci iz zadatka odvojene razmakom.

Ograničenja.

  • 1 ≤ N,M ≤ 1000
  • U 80% test primera duzina svake reci ce biti najvise 50 karaktera, dok u ostalih 20% test primera duzina svake reci ce biti najvise 1000 karaktera.

Primer:

Ulaz:      Izlaz:
9
baba
deda
duks
erica
jedan
dan
kol
lac
skola
7
bababa
dedaujedan
dukserica
duks
jedan
kolac
skolarac
        
baba baba
deda jedan
duks erica
ne postoji ne postoji
ne postoji dan
kol lac
skola ne postoji

Objašnjenje.

Na primer, rec skolarac mozemo dobiti tako sto na rec "skola" dodamo "rac", ali ne mozemo je dobiti tako sto cemo ispred neke reci iz jezika da dodamo neka slova.